Wordpress Jetpack Eklentisi
WordPress Jetpack Eklentisi

WordPress Jetpack eklentisi bana göre WordPress’in en gerekli eklentilerinden biri. Çünkü sadece bu eklentiyi kurarak birbirinden faydalı bir çok eklentiye (site istatistikleri, bildirimler, paylaşma butonları ve oto paylaşma özelliği vs.) tek bir eklentiyle sahip olmuş oluyorsunuz. Bu eklentiyi kullanabilmeniz için ise size gereken tek şey bir wordpress.com hesabı. Eğer wordpress.com hesabınız yoksa burdan bir tane oluşturabilirsiniz. worpdress.com hesabınızı açtıysanız şimdi eklenti kurulumuna geçebiliriz.

Jetpack Eklenti Kurulumu

Yeni eklenti ekle kısmından Jetpack kelimesini arattığınız zaman eklenti karşınıza çıkacaktır. İsterseniz de aşağıdaki adresten indirip yükleyebilirsiniz.

wordpress.org/plugins/jetpack/

jetpack kurulumu
jetpack kurulumu

Eklentiyi etkinleştirdikten sonra ekranın üzerinde aşağıdaki gibi WordPress.com’a bağlan seçeneği çıkacaktır. Bu seçeneğe tıklayıp hesabımızı senkronize etmiş oluyoruz.

wordpress bağlanBöylece eklentimiz kurulmuş oluyor. Şimdide eklentinin en sevdiğim özelliklerini anlatmak istiyorum.

WordPress.com İstatistikleri

wordpress istatistiklerBu özelliği kullanarak ücretsiz bir ziyaretçi sayacı elde etmiş oluyorsunuz. Yapmanız gereken altındaki Ayarla butonuna tıklamak. Bu sayaçda günlük tekil ve çoğul ziyaretçi sayısını, size ziyaretçi gönderen sayfaları, ziyaretçilerin hangi kelimeleriden sitenize geldiklerini, en çok okunan yazıları vs. bir çok istatistiği görebilirsiniz.

Paylaşım Butonları ve Oto Paylaşım!

jetpack paylaşma ayarlarıİşte jetpackin en sevdiğim özelliği. Bunu ayarlayarak hem sosyal paylaşım butonlarına sahip olmuş oluyorsunuz hem de pupüler 6 sosyal ağda (facebook, twitter, linkedin, tumblr, path, google+) oto paylaşma özelliğini açmış oluyorsunuz. Bu özelliği daha önce Sosyal Ağlarda Otomatik Paylaşma başlıklı yazımda anlattığım için bir daha anlatmayacağım.

Ayrıca yine bu paylaşma sayfasında google+ profiliniz ile giriş yaparak profilinizin yazıların altında görünmesini sağlayabilirsiniz. (Benim blogumda olduğu gibi.)

wordpress bugün yaptığı duyuruyla yazılarımızı hem google+ yazar profilinde hemde google+ sayfamızda oto paylaşabileceğimi duyurdu!

Contact Form

wordpress contact formNormalde iletişim formu oluşturmanız için ekstra bir eklenti kurmanız gerekiyor ama jetpack kurduktan sonra bunada gerek kalmıyor. Artık her yazınızın üstünde İletişim Formu Ekle butonu çıkıyor ve istediğiniz sayfaya iletişim formu ekleyebiliyorsunuz. Konuyu daha ayrıntılı incelemek için WordPress.com İletişim Formu Oluşturma başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

Mobil Tema

wordpress mobil temaTamamen ücretsiz ve şık bir mobil temeya ne dersiniz! Artık herkes akıllı telefonlar ile internete bağlanıyor. Mobil tema bir sitenin olmazsa olmazı. Yapmanız gereken tek şey Etkinleştir butonuna tıklamak.

Ektra Widgetler

wordpress ekstra widgetlerJetpack kurulduktan aşağıdaki bileşenlere de sahip olmuş oluyorsunuz!

    • Popüler Yazılar ve Sayfalar
    • Son Yazılar
    • Blog aboneliği
    • Facebook Like Box
    • Twitter Timeline

WordPress Bildirimler

wordpress bildirimlerSizde benim gibi bir çok siteyle ilgileniyorsanız bu sitelere gelen yorumları tek tek kontrol etmek oldukça zaman alıcı ve sıkıcı olacaktır. Ama Jetpack’in bildirimler özelliği sayesinde bu can sıkıcı iştende kurtulmuş oluyoruz. Jetpack eklentisi bütün sitelerime kurdum ve gelen yorumların hepsini wordpress.com hesabından görüyorum!

Bugün Jetpack eklenti kurulumunu ve özelliklerini anlatmaya çalıştım. İyi bir yazı ortaya çıkardığımı düşünüyorum. Umarım işinize yarar ve paylaşırsınız:)